Standardy BRC są międzynarodowymi standardami bezpieczeństwa żywności. Opracowane zostały przez zrzeszenie brytyjskich detalistów na potrzeby rynku Wielkiej Brytanii, ale znalazły również duże zainteresowanie w innych krajach.
Do rodziny standardów BRC należą:
- BRC Food – dla producentów żywności,
- BRC Packaging and Packaging Materials – dla producentów opakowań,
- BRC Storage & Distribution – dla firm logistycznych,
- BRC Consumer Products – dla producentów wyrobów gospodarstwa domowego i kosmetyków oraz innych produktów nie będących żywnością ani opakowaniami.
BRC określa szereg wymagań dla organizacji gwarantujących najwyższą jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów żywnościowych. Należą do nich:
- spełnienie wymagań systemu HACCP
- posiadanie prawidłowej dokumentacji systemu zarządzania
- wdrożenie zasad GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej)
- posiadanie opisu procesu pakowania produktu i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami
- szkolenie personelu z wdrożonych procedur
W Polsce wdrożenie wymagań BRC może być mile widziane w przypadku chęci nawiązania współpracy z takimi firmami jak: Auchan Polska, Carrefour Polska, Jeronimo Martins, Metro Group, Nomi, Selgros Polska, Tesco Polska i wiele innych.
Wdrożenie i certyfikowanie systemu BRC stanowi dowód wysokiego poziomu kompetencji w zakresie bezpieczeństwa żywności a także o zaangażowania organizacji na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa dla konsumentów oraz relacji z interesariuszami.
Szczegółowe informacje o naszych usługach wdrożeniowych znajdziesz tutaj.
Jeżeli są Państwo zainteresowani profesjonalnym wdrożeniem i certyfikacją standardu BRC, prosimy o kontakt telefoniczny: tel. kom. 503 056 199 lub wypełnienie formularza kontaktowego.